Cosichem & Analitical

Simularea spectrul integral al luminii solareModele Q-SUN

Camera de testare Q-Sun Xenon reproduce lungimile de unda daunatoare ale luminii interioare sau exterioare. Lampile Xenon emit lumina ultravioleta, vizibila si infrarosie. Lampile cu arc electric xenon prevazute cu filtre sunt cea mai buna varianta de a testa produse cum ar fi: pigmenti, vopseluri si cerneluri, care poti fi sensibile la lungimile de unda mai lungi UV si la lungimile de unda vizibile ale soarelui.


Usor de folosit

Q-Sun este proiectat sa fie usor de programat de catre utilizator. Este usor de instalat, de calibrat si de folosit. Montarea mostrelor si evaluarile sunt efectuate rapid cu ajutorul platformei glisante pe care se regasesc mostrele. Acestea pot sustine si specimente tridimensionale. Inlocuirea lampilor este deasemenea rapida , sigura si usor de efectuat.

Lampile Xenon ale instrumentului emit cea mai reala reproducere a intregului spectru al luminii solare, incluzand ultraviolet, vizibil si infrarosu. Pentru multe materiale, expunerea la intreg spectrul de radiatii este necesara pentru a asigura o simulare exacta, mai ales in vederea verificarii schimbarii nuantei culorii.


Alegerea filtrelor optice pentru simularea diferitelor medii

Lumina xenon trebuie sa fie filtrata in concordanta pentru a atinge spectrul necesar pentru fiecare aplicatie in parte. Diferentele in spectru pot afecta atat viteza cat si tipul degradarii. Sunt disponibile 3 categorii de filtre care simuleaza o varietate de medii. Metodele de testare si aplicatiile sunt cele care dicteaza tipul filtrelor folosite.


Simularea umezelii in Q-Sun

Umezeala si umiditatea sunt foarte importante pentru testarea multor materiale. Medelel Q-Sun sunt disponibile cu spreiere de apa si controlul umiditatii.


Controlul umiditatii

Multe modele de Q-Sun sunt disponibile cu controlul umiditatii relative. Umiditatea poate afecta degradarea cand asupra materialului actioneaza un efort fizic in timp ce incearca sa mentina echilibrul umezelii cu mediul inconjurator.

Umiditatea relativa influenteaza si viteza cu care un specimen se usuca.


Spreierea cu apa

Efectele daunatoare a atacului umezelii exterioare sunt simulate cu ajutorul spreierii directe cu apa pura. Spreierea poate fi programata sa aiba loc fie in timpul unei perioade de lumina sau de intuneric. In plus fata de oxigenare, spreierea poate fi folosita pentru a crea un soc termica si/sau coroziune mecanica.

Simularea ploii acide folosind spreierea dubla

Pentru a testa efectul aciditatii asupra lacurilor auto, BASF si Q-Lab au dezvoltat o noua procedura de testare numita Testarea accelerata BASF care utilizeaza Q-Sun-3-HDS (spreiere dubla) si o solutie apoasa acida.

Avand in spate ani de cercetarea aceasta metoda este singura cu eficienta dovedita pentru testarea efectelor ploii acide. S-a dovedit ca in numai 400 de ore de testare se obtin corelari excelente cu rezultatele exterioare.


Servicii de calibrare

Q-Lab are laboratoare acreditate de calibrare in Anglia, Germania si in SUA. In aceste locatii se pot calibra radiometrele pentru toate tipurile de instrumente asa cum este descris in standardele ASTM si ISO.

Este important sa calibrati echipamentele la timp. Recalibrarile anuale ale radiometrelor asigura acuritatea, repetabilitatea si reproductibilitatea rezultatelor testelor.