Cosichem & Analitical

 

Simularea luminii solare. Instrumentul QUV este proiectat sa reproduca efectele daunatoare ale luminii solare asupra materialelor durabile folosind lampi UV fluorescente. Aceste lampi sunt asemanatoare din punct de vedere electric cu lampile de uz general cu lumina rece alba, dar, sunt astfel construite pentru a produce in principal lumina UV in loc de lumina vizibila sau infrarosu. Fiecare tip de lampa se deosebeste prin cantitatea totala de energie UV emisa si prin spectrul lungimilor de unda. Lampile fluorescente UV sunt de obicei clasificate ca UVA sau UVB in functie de regiunea in care emit cea mai mare cantitate de energie.

 

Exista tipuri diferite de lampi cu spectre diferite. Tipul lampii alese ar trebui sa corespunda conditiilor finale destinate folosirii produsului testat.

Lampile UVA

Lampile UVA sunt foarte eficiente pentru compararea diferitelor tipuri de polimeri. Deoarece lampile UVA nu emit radiatii mai jos de lungimea de unda minima a luminii solare 295 nm, acestea nu degradeaza materialele asa de repede ca lampile UVB.

Lampile UVA-340 furnizeaza cea mai buna simulare disponibila a luminii solare in regiunea critica a lungimilor de unda scurte UV. Distributia puterii spectrale a lampilor UVA-340 este foarte apropiata de cea a luminii solare de la lungimile de unda cele mai mici pana la aproximativ 360 nm. Acestea sunt deosebit de eficiente in compararea diferitelor formulari pentru produs.

Lampile UVA-351 simuleaza portiunea de UV din lumina solara filtrata printr-un geam de sticla. Este foarte folositoare pentru aplicatiile in care pordusele se folosesc in interior, testarea anumitor cerneluri si pentru degradarile polimerilor ce pot aparea intr-un mediu in apropierea unui geam.

 

 

Lampile UVB

Radiatia UV-B include cele mai scurte lungimi de unda ale radiatie solare ce se pot regasi pe suprafata pamantului. In consecinta, lampile fluorescente UVB sunt utilizate la scara larga in controlul calitati si cercetare pentru rezultate rapide si economice din punct de vedere al costului. Deoarece toate lampile UVB emit la lungimi de unda UV scurte, nenaturale, ce sunt sub lungimea de unda a radiatie solare de 295 nm, rezultatele pot prezenta anomalii. Sunt disponibile doua tipuri de lampi UVB. Acestea emit cantitati diferite de energie totala, dar produc aceleasi lungimi de unda in aceiasi proportie relativa.

Lampile UVB-313EL dau rezultate rapide si sunt folositoare mai ales pentru controlul calitatii si cercetarea aplicatiilor si materialelor durabile. Fata de lampile QFS-40, lampile UVB-313EL produc o cantitate de energie substantial mai mare, rezultate mai rapide si sunt foarte stabile.

Lampile UVB-313EL inlocuiesc lampile UVB-313, oferind o emisie de energie mai mare si stabilitate. Cu ajutorul controlului iradiantei cu ochi solar, emisia lampilor UVB-313EL poate fi micsorata astfel incat sa imite iradianta lampilor QFS-40.

Lampile QFS-40 cunoscute si sub numele de FS-40 sau FS40 UVB sunt primele lampi folosite pe QUV. Lampile FS-40 au fost folosite multi ani si sunt inca necesare in multe metode de testare in industria auto, particular pentru vopsele. Lampile QFS-40 ar trebui folosite in QUV/basic.