Cosichem & Analitical

Controlul nivelului de radiatie :

Ochiul solar(Solar Eye) monitorizeaza si regleaza precis nivelul de radiatie programat prin ajustarea puterii alimentate pe fiecare pereche de lampi. Sunt compensate variatiile datorate micilor diferente intre loturile de lampi, schimbarile de temperatura din laborator, imbatrinirea lampilor in exploatare. Controlul nivelului de radiatie este important deoarece modificarea intensitatii si a lungimii de unda poate afecta viteza si tipul de degradare produse asupra materialului testat.

QUV/se: Controlul iradiantei cu ochi solar mentine automat iradianta programata. Astfel, in general. lampile trebuie schimbate o data pe an. Dupa un an, lampile ar trebui schimbate deoarece au tendinta de a se murdari datorita condensarii si a curentului de aer din instrument. Acesta murdarie poate schimba distributia puterii spectrale emisa de lampi.

Daca instrumentul este echipat cu ochi solar, lampile trebuie schimbate mai des de un an daca nu reusesc sa mai atinga valorile tinta programate de utilizator. Acest lucru se intampla doar daca folositi niste valori tinta pentru iradinata mai mari decat normal. Lampile rezista doar 1000 de ore daca sunt utilizate la valorile tinta maxime, dar ar trebui sa reziste un an la valori tinta normale. Un mesaj de eroare va aparea daca iradianta scade cu 0.10 W/m2 sub valoarea tinta. Daca acest lucru se intampla, inlocuiti perechea de lampi care nu atinge valoarea tinta. Nu este necesara inlocuirea tuturor lampilor. Intotdeauna recalibrati instrumentul dupa inlocuirea unei perechi de lampi.


QUV/basic: Ca orice lampa, emisia de radiatie a lampilor fluorescente scade cu utilizarea acesteia. In primele 100 de ore de utilizare exista o scadere rapida a intensitatii radiatiei, urmate de o scadere mai graduala pana la inlocuirea lampii. Pentru a compensa declinul intensitatii lampii, modelul QUV/basic necesita un sistem simplu de rotatie. Acest sistem implica inlocuirea celei mai vechi lampi din fiecare parte la fiecare 400 de ore de utilizare. In acel moment, cele 6 lampi ramase sunt rotite ca in poza de mai jos. Astfel, fiecare parte a instrumentului va avea lampi cu urmatoarele durate de functionare : 0 ore, 400 ore, 800 ore si 1200 ore. Iradianta primita de mostrele testate va fi o medie a mai multor lampi la patru puncte diferite pe curba durata de viata/radiatie emisa. Emisia totala a celor 4 lampi de pe o parte a instrumentului va fi o medie a mai multor lampi astfel fiind relativ stabila. Un interval de 400 de ore de functionare se traduce in aproximativ 4 pana la 6 saptamani, in functie de ciclul UV/condensare ales. Un mesaj de eroare va va reaminti sa rotiti lampile la fiecare 400 de ore.