Cosichem & Analitical

Q-Lab Arizona

Q-Lab Arizona este una din cele mai mari facilitati de expunere naturala in desert din lume. Locatia din Arizona este situata la 50 de km de orasul Phoenix in orasul Buckeye, o zona ferita de poluare auto, industriala si din agricultura. Printre serviciile oferite se enumera: expunere naturala la factorii de mediu, testare folosind concentratorul de raze solare Q-TRAC si servicii de evaluare a mostrelor. Aceste servicii pe baza de contract sunt acreditate ISO 17025

De ce Arizona?

Arizona este o locatie de referinta pe plan international datorita conditiilor de expunere la factorii de mediu pe care le ofera. Principalele caracteristici ale acestora sunt: lumina solara de intensitate ridicata si temperaturi foarte ridicate pe tot parcursul anului. Fata de locatia din Florida, facilitatea din Arizona ofera cu aproximativ 20% mai multa lumina solara, temperaturi anuale mai ridicate si umiditate mai mica. In timpul verii, temperatura aerului poate atinge 46°C. O mostra vopsita in neagru poate atinge chiar si 71°C.

O combinatie intre niveluri ridicate de UV si temperaturi extrem de ridicate fac din Arizona locatia ideala pentru testarea materialelor foarte durabile care in alte medii nu s-ar deteriora.

Acest climat extrem s-a dovedit folositor pentru anumite moduri de testare si materiale, printre care se enumera:

  • pierderea rezistentei mecanice si deteriorarea fizica a materialelor plastice
  • efectele expansiunii termale
  • studii in ceea ce priveste temperatura maxima de utilizare
  • schimbarea nuantei, pierderea luciului
  • crapare, indoire si imbatranirea datorita varstei a componentelor si semnelor auto